En av de mest använda blandarna i badrummet är utan tvekan tvättställsblandaren. Detta gör avkalkning till en viktig uppgift och den bör göras regelbundet. Exakt hur ofta beror på ett antal faktorer, inklusive hur ofta den används. Hur hårt ditt vatten är spelar också stor roll; ju hårdare vatten du har, desto större kalkbildning. Hur som helst bör du avkalka kranen så fort du kan se vita avlagringar med blotta ögat. Lyckligtvis är kranar lätta att rengöra med relativt liten ansträngning och bara ett fåtal hushållsartiklar. Det här är det bästa sättet att gå tillväga, steg för steg:
Innan du börjar ta bort kalk från kranen bör den rengöras noggrant. Vatten och en normal, inte alltför hård rengöringsprodukt är oftast allt som behövs. Sen ska kranen torkas av.
När du ska ta bort kalk från dina kranar behöver du inte sträcka dig efter verktygen direkt. En ballong eller en fryspåse och en gammal tandborste kan användas här.
Fyll helt enkelt ballongen eller fryspåsen med en blandning av vatten och avkalkningsmedlet du har bestämt dig för. Placera den sedan över hela kranen så att den främre delen – den del som kallas perlator, även känd som luftningsmunstycket, jetregulatorn eller ibland helt enkelt kranens pip – är helt täckt av blandningen. Använder du en fryspåse kan den hållas på plats med ett gummiband.
Hur lång tid kranen ska blötläggas beror på hur mycket kalk som finns och koncentrationen av avkalkningsmedel som används. Du kan sedan ta bort påsen (eller ballongen) och ta bort eventuella kvarvarande kalk med en tandborste. Skölj alla delar noggrant efteråt.
Vårt tips: Om kalksamlingen inte är för kraftig är 20 minuter vanligtvis tillräckligt för att blötläggas, men ibland rekommenderas blötläggning över natten. Om du är osäker, kontrollera om kalken har lösts upp med jämna mellanrum och låt inte kranen ligga i blöt i avkalkningsmedlet för länge. Om det finns kalk kvar på kranen efter denna rengöring kan du upprepa dessa steg igen.
Beroende på kranens modell och hur mycket kalk som finns, kan det vara lämpligt att ta bort perlatorn först. Detta är lätt att göra med de flesta kranar – ibland till och med för hand. Om inte kan en tång hjälpa, men var försiktig så att du inte repar kranen i processen. Det är en bra idé att stänga av diskbänkens avlopp i förväg för att förhindra att något av misstag försvinner ner i avloppet.
Sedan kan du enkelt demontera perlatorn i dess tre beståndsdelar – sil, mutter och packning. Du kan avkalka muttern och kranens sil genom att blötlägga dem i en blandning av avkalkningsmedel och vatten. Blötlägg dock inte packningen i avkalkningsmedel. Det är väldigt lätt att rensa bort kalk från den och packningen kan bli porös efter långvarig kontakt med avkalkningsmedel.
Efter blötläggning, skölj alla delar med vatten. Detta tillvägagångssätt erbjuder fördelen att kunna rengöra kranens sil och ta bort all annan smuts som kan finnas. Perlatorn kan sedan återmonteras och installeras på kranen.
Kranarhandtag som har blivit svåra att vrida är ofta ett tecken på kalkavlagringar. Det första steget att ta i det här fallet är att försöka rengöra dem från utsidan. Samma blandning som i det andra steget ovan kan användas, förutom en trasa eller en gammal tandborste. Beroende på kranens design kan du kanske också helt omge den med en ballong eller en fryspåse när du blötlägger den i steg två och rengör den på detta sätt.
Om detta inte fungerar måste handtagen på kranen med kalkavlagringar tas bort först. Dessa kan sedan blötläggas i avkalkningsblandningen, som i steg två, och sedan rengöras från eventuell kvarvarande kalk. De kan sedan återinstalleras efter en noggrann sköljning.
Förresten: Med Duravits EasyClean-funktion kan eventuella kalk- eller smutsavlagringar på perlatorn helt enkelt gnuggas bort med fingret. Detta gör avkalkning av kranarna till en mycket enklare och snabbare uppgift.
Spraymunstyckena på de flesta duschhuvuden nuförtiden är åtminstone delvis gjorda av plast, som silikon. I dessa fall är det vanligtvis lätt nog att helt enkelt torka bort kalken. Det är bättre att undvika att använda en borste när du avkalkar ditt duschhuvud: det är relativt lätt att av misstag skada munstyckena på ett modernt duschhuvud. Kalkavlagringar på metalldelar kan å andra sidan vanligtvis torkas bort med en trasa, en avkalkningsblandning eller en tandborste. Om ditt duschmunstycke inte har några plastdelar kan det blötläggas och sedan avkalkas precis som perlaturn på din tvättställsblandare. När det gäller ett fast installerat takduschhuvud kan sprutmunstyckena ofta enkelt tas bort, och en del tål till och med diskmaskin. Avkalka sedan resten av duschhuvudets delar som du skulle göra med tvättställets kran.
Om det finns kalk på blandaren rekommenderas en bra rengöring utifrån. Om detta inte är möjligt kommer det i allmänhet att vara svårt att avkalka blandaren utan att först ta bort den. Den exakta proceduren kommer att variera beroende på modell, men när blandaren har tagits bort kan du låta den blötläggas i en avkalkningsblandning.
Stegen som fungerar för att avkalka kranen eller duschmunstycket kan även användas på andra typer av blandare i badrummet. Om du har att kämpa med kalk på dina badkarsblandare kan du helt enkelt gå tillväga enligt beskrivningen ovan. Badkarspipar kan avkalkas precis som du skulle avkalka kranar, medan badkarsblandaren och handduschen kan avkalkas som duschblandaren och duschmunstycket. Bidéblandare kan också avkalkas på samma sätt.
När du bestämmer dig för att avkalka duschen eller kranen, se till att använda rätt produkt. Det ska inte vara för hårt. Du kan hitta redan blandade avkalkningsmedel tillgängliga i butik med bruksanvisning, men dessa är ofta ganska starka. Det är därför det ofta är tillrådligt att förlita sig på hushållsprodukter för att ta bort kalk från till exempel en kran.
Att avkalka kranen med vinäger är väldigt enkelt – använd bara ett förhållande på cirka 1:1 med vatten. För koncentrerad vinäger, som är mycket starkare, fungerar ett förhållande på 1:4 bra.
Citronsyra kan också användas för att avkalka duschmunstycket eller kranen. Det rekommenderade förhållandet mellan citronsyra och vatten är 1:2.
Citronsyra är inte lika hård som ättiksyra (vinäger). Det är skonsammare mot kranarna som ett resultat - men vinäger är mer effektivt för tyngre kalkavlagringar. Mängden kalkavlagringar bör vara den huvudsakliga avgörande faktorn. Andra starkare syror, som myrsyra, fosforsyra eller skurmedel bör undvikas helt, liksom grova svampar, stålullsdynor och liknande. Dessa kan skada kranarna vid avkalkning. Som tidigare nämnts bör plastdelar aldrig blötläggas i syra och de bör endast rengöras med extremt skonsamma lösningar. En blandning av till exempel varmt vatten och bakpulver är ofta allt som behövs.
Mineraler som leder till kalk finns alltid i kranvatten och de är inte skadliga som sådana. Mineralinnehållet som finns i typiskt kranvatten utgör inga hälsorisker för människokroppen. Det bygger i allmänhet inte upp mycket på kranarna men kalkbildningen ökar när vattnet värms eller kyls. Och mer kalk kommer uppenbarligen att bildas med särskilt hårt vatten.
Följande steg kan hjälpa till att förhindra att kalk bildas i första hand, så att du inte hela tiden behöver avkalka duschhuvudet och kranarna:
Badrumskranar bör rengöras minst en gång i veckan med ett milt rengöringsmedel.
Om kranarna blir blöta när du använder dem, rekommenderas att torka av dem efteråt.
Effektiviteten av vattenfilter mot kalk är uppe för debatt. Men om du har särskilt hårt vatten i ditt område kan det vara värt att prova.
Stil & Trender
Marmorbadrum: En klassisk estetik med ett nytt utseende
Inspiration & Planering
Design that creates space
Stil & Trender
En bastu i badrummet: Ren avkoppling
Inspiration & Planering
An orderly bathroom generates a sense of well-being
Inspiration & Planering
Soft color, big impact
Designer
Matteo Thun och Antonio Rodriguez
Inspiration & Planering
Bathroom design for now and forever
Stil & Trender
Twelve sense
Designer
Christian Werner
Inspiration & Planering
Color Up Your Everyday
Inspiration & Planering
Storage space is good
Inspiration & Planering
Färgpalett
Inspiration & Planering
Martian House
Tips & Tricks
Wood
Stil & Trender
Grå badrum: Tips för trendiga badrumsfärger
Designer
sieger design
Stil & Trender
Lyxbadrummet: Inspiration och tips
Designer
Kurt Merki Jr.
Inspiration & Planering
Hygge
Inspiration & Planering
En ljus och sorglös start på dagen med rätt tvättplats
Inspiration & Planering
The perfect washing area
Designer
Frank Huster
Stil & Trender
Svarta badrum: Snygg enkelhet
Inspiration & Planering
A wealth of forms for individual bathroom design
Tips & Tricks
Rengöring av badrumsfogen: Rätt sätt att göra det – Tips & tricks
Kunskap
Toilet Paper Facts
Inspiration & Planering
Drömbadrummet av Bertrand Lejoly
Inspiration & Planering
White Harmony
Inspiration & Planering
Dekorera badrummet; Försköna ditt badrum med stil
Designer
Cecilie Manz
Inspiration & Planering
Tidlös host
Inspiration & Planering
Matta ytor
Tips & Tricks
Måla badrummet: Så gör du ditt nya målarjobb till en framgång
Stil & Trender
Naturligt badrum
Stil & Trender
Natursten i badrummet – naturlig estetisk, hållbar
Inspiration & Planering
Badkar med dörr
Inspiration & Planering
Finishes
Designer
Antonio Citterio
Designer
Philippe Starck
Tips & Tricks
Materialkunskap
Stil & Trender
Vita badrum: Klassiskt och elegant
Inspiration & Planering
Färg i badrummet
Kunskap
DuraLab
Inspiration & Planering
Keeping clean!
Inspiration & Planering
/Inspiration/Get inspired/Hygiene in the bathroom
Kunskap
The family bathroom
Inspiration & Planering
Functional designer bathrooms
Designer
EOOS
Inspiration & Planering
Happy D.20 years
Inspiration & Planering
Grey makes its mark in the bathroom
Kunskap
Växter för badrummet – Kunskap
Inspiration & Planering
Casambi App
Stil & Trender
Sömlösa badrum: Kakel-fri och supertrendig
Designer
Antonio Bullo
Inspiration & Planering
The bathroom as a tactile experience
Designer
Phoenix Design
Inspiration & Planering
Phase dance
Inspiration & Planering
High End Bathroom
Kunskap
Duravit Rimless
Inspiration & Planering
Think big: Big little bathrooms
Inspiration & Planering
Bathrooms in sizes XS
Tips & Tricks
Bathroom Ceramics
Tips & Tricks
Fem organisationstips för ditt badrum
Inspiration & Planering
Sebastian Herkners drömbadrum
Kunskap
Saving energy and water in the bathroom
Inspiration & Planering
The perfect showering area
Render time page: 911 ms - inspiration-item :: 8a8a818d90394ce7019072c7f60b2cc3 Node: duravit-red1-wga102 / DM: false / PDB: 2024-01-08-0829 cache-standard: www.duravit.se_8a8a818d90394ce7019072c7f60b2cc3_2024-01-08-0829_se-sv :: false